Intermodal & Shipping Services

Bulk/Breakbulk/Proje Taşımacılığı

Rotakaz
Railway Logistics

Proje Taşımacılığında Operasyon Süreçleri Söz konusu malların yüklenip boşaltılabilmesi için yük kapasitesine uygun vinçlerin bulunması gerekmektedir. Taşıma operasyonu başlamadan önce geçilecek ülkelerden izin alınması gerekmektedir. Aynı zamanda geçilecek güzergah, ilgili ülke tarafından tahsis edilecek eskortlar eşliğinde kat edilebilmektedir. Geçiş izinleri operasyon sürecinin başında alındığından, taşıma firmaları navlun ücretlerini diğer taşıma operasyonlarından farklı olarak peşin olarak talep etmektedirler. Aynı zamanda geçilen ülkeler taşınmakta olan ağır yüklerin karayollarına zarar verdikleri gerekçesiyle izin belgelerini ücretlendirirken, çevre vergisi ve karayolları geçiş belgesi gibi vergileri de dikkate almaktadırlar.
Proje Lojistiğinde Yardımcı Ekipmanlar
Vinçler, kaydırma ve kriko sistemleri, taşıyıcı ve yük yayıcı kirişler, döner tablolar, çelik destekler, tahta takozlar ve halatlar’dan oluşmaktadır.
Proje Lojistiğinde Taşınan Tesislere örnek olarak;
Doğalgaz santral projeleri,
Termik Santral projeleri,
Baraj ve hidroelektrik santralleri projeleri,
Mobil santral projeler,
Rafineri ve petrokimya tesisleri,
Boru hattı lojistiği projeleri,
Raylı sistem projeleri verilebilir.
Proje Taşımacılığında Süreçler
Hazırlık Aşaması
Analiz Aşaması
Tasarım Aşaması
Planlama Aşaması
Uygulama Sonuçlandırılma ve Kontrol Aşaması
Multimodal taşımacılığı da yapmakta olan ROTAMER, Türkiye'den, BDT ve Orta Asya ülkelerine, hem ithalat hem de ihracat taşımaları için demiryolunda aşağıdaki acenta ofisleri ile birlikte hizmet vermektedir.

*Tiflis/Gürcistan
*Bakü, Alat Port(Azerbaycan)
*Aktau-Kuryk(Kazakhistan)
*Taşkent(Özbekistan)
*Bishkek(Kırgızistan)
Takipte Kalın: